Indukcyjna, gazowa czy ceramiczna? Wybieramy płytę grzewczą!
Dla jednych gotowanie to obowiązek, dla innych czysta przyjemność – niezależnie od naszego stosunku do tego obowiązku, w kuchni musi znaleźć się płyta grzejna. Funkcjonalna płyta gazowa, energooszczędna płyta indukcyjna czy płyta ceramiczna – która sprawdzi się najlepiej?
Płyta grzewcza w nowoczesnej kuchni – wygoda i funkcjonalność
Stare kuchnie węglowe obecnie mogą pełnić jedynie funkcję eksponatów w skansenach lub scenografii w filmach i sztukach. I całe szczęście – komfort gotowania w momencie pojawienia się innych rozwiązań wzrósł kilkukrotnie i otworzył przed domorosłymi kucharzami zupełnie nowe możliwości.
W nowoczesnych kuchenkach indukcyjnych i elektrycznych bez problemu można wybierać spośród licznych trybów pracy urządzenia, z tradycyjnych płyt gazowych korzystać w prosty, intuicyjny sposób, a wszystko to z zachowaniem pełni bezpieczeństwa. Jaki rodzaj płyty grzejnej wybrać, by cieszyć się doskonałą funkcjonalnością swojej kuchni?
Płyty indukcyjne, ceramiczne i gazowe – porównanie wad i zalet
Obecnie największą popularnością cieszą się trzy typy płyt grzejnych do kuchni: funkcjonalne płyty gazowe,energooszczędne płyty indukcyjne i elektryczne płyty ceramiczne.
Płyty gazowe do prawidłowego działania potrzebują podłączenia do sprawnej instalacji gazowej, która w starym budownictwie jest standardem, w nowym jednak coraz częściej zdarza się, że została całkowicie zastąpiona elektryką. Wówczas należy zdecydować się na inny rodzaj płyty grzejnej.
Płyty ceramiczne mają płaską powierzchnię, zasilane są energią elektryczną i mają sporo funkcji. Doskonale wpisują się zatem w nowoczesne trendy, podobnie jak piece z płytą indukcyjną. Do podgrzewania wykorzystują one zjawisko pola elektromagnetycznego, co skutkuje wysoką wydajnością urządzenia. Dzięki temu płyta grzeje tylko wtedy, gdy znajdzie się na niej odpowiedni garnek, a to z kolei minimalizuje ryzyko oparzenia się. W związku z tym taka płyta idealnie sprawdzi się w kuchni otwartej na salon.
Sprawdźmy, jak wyglądają wady i zalety każdego rodzaju płyt grzejnych.
Zalety | Wady | |
---|---|---|
Płyta gazowa | · tania w eksploatacji | · brak dodatkowych funkcji |
· niska cena zakupu | · mało bezpieczna – ryzyko oparzeń, otwarty ogień, nieszczelność instalacji gazowej | |
· niskie ryzyko awarii | · trudniejsze czyszczenie | |
· niezależna od prądu | ||
Płyta ceramiczna | · tańsza w zakupie od indukcji | · kosztowna w eksploatacji |
· łatwa w czyszczeniu | · wysoka awaryjność | |
· z dodatkowymi funkcjami | · ryzyko oparzeń | |
Płyta indukcyjna | · krótki czas gotowania | · konieczność kupienia specjalnych garnków |
· wiele dodatkowych funkcji | · spora awaryjność | |
· zimna w dotyku | · wysoka cena zakupu | |
· łatwa w czyszczeniu | ||
· energooszczędna |
Płyty grzejne – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Oprócz samego rodzaju płyty grzejnej ważne będą także inne parametry takich urządzeń. Warto zwrócić uwagę na:
- kształt – płyty grzejne najczęściej mają kształt zbliżony do kwadratu. Jednak coraz popularniejsze stają się także bardziej fantazyjne modele – np. nowoczesne płyty gazowe wygięte w łuk, które zapewniają łatwiejszy dostęp do palników, lub podłużne płyty indukcyjne do wnętrz o niestandardowych wymiarach;
- funkcje – coraz ważniejsze stają się także dodatkowe funkcje ułatwiające gotowanie. Znajdziemy je przede wszystkim w energooszczędnych płytach indukcyjnych oraz elektrycznych płytach ceramicznych. Pozwalają np. na gotowanie w bardzo dużym garnku przy połączeniu dwóch pól grzewczych czy na zapamiętywanie ulubionych parametrów gotowania;
- bezpieczeństwo – choć zdecydowanie najbezpieczniejsze są kuchenki indukcyjne, również ceramiczne i gazowe mają zabezpieczenia zapobiegające oparzeniom lub ulatnianiu się gazu – koniecznie sprawdźmy je przed zakupem płyty grzejnej. Jeśli urządzamy kuchnię z jadalnią, wybierzmy jednak kuchenkę indukcyjną, która jest chłodna w dotyku;
- liczba pól grzewczych – jeśli szukamy płyty do dużej kuchni i planujemy w niej przygotowywać potrawy dla całej rodziny, najlepiej wybrać model z 5-6 polami grzejnymi. Do kawalerki wystarczy nam mała płyta z dwoma stanowiskami do gotowania.
Płyta z wyciągiem – czy warto ją wybrać?
Bardzo ciekawym i funkcjonalnym rozwiązaniem jest wybranie do kuchni płyty grzejnej zintegrowanej z wyciągiem. Taką innowację można spotkać przede wszystkim w płytach ceramicznych i energooszczędnych płytach indukcyjnych. Dzięki temu nie musimy decydować się na montaż okapu nad wolnostojącą kuchenką indukcyjną czy elektryczną płytą, ponieważ parę wodną i zapachy z gotowania pochłonie wbudowany wyciąg.
To doskonała oszczędność miejsca i pieniędzy – nie musimy kupować kolejnego sprzętu AGD i zagracać nim swojej kuchni. Takie rozwiązanie sprawdzi się w otwartej przestrzeni, łączącej salon, jadalnię i kuchnię– zapachy nie będą się rozprzestrzeniały do części wypoczynkowej.
Ile kosztują płyty grzewcze?
Ceny płyt grzewczych są bardzo zróżnicowane. Najtańsze są tradycyjne wersje gazowe, które w wariancie czteropalnikowym kosztują ok. 300 zł. Najlepsze płyty gazowe potrafią jednak osiągać dużo wyższe ceny, np. jeśli mają szklaną płytę ułatwiającą czyszczenie kuchenki.
Niedrogie okażą się także płyty ceramiczne – dwupalnikowe modele kosztują około 200 zł, a za czteropalnikowe zapłacimy około 400 zł.
Najdroższe są zdecydowanie energooszczędne płyty indukcyjne, których cena wynika jednak z licznych zalet takich urządzeń grzejnych. Najtańsze modele kupimy za ok. 800 zł, jeśli jednak chcemy, by nasza płyta była maksymalnie funkcjonalna, musimy się liczyć z wydatkiem nawet 1500 zł, choć dostępne są i takie, których cena znacznie przekracza tę granicę.
Ostateczny wybór płyty grzejnej będzie jednak zależał od naszych indywidualnych potrzeb i warunków kuchennych – wielkości pomieszczenia czy dostępnych przyłączy instalacyjnych.