Stół do kuchni i jadalni: jak wybrać i ustawić stół kuchenny?
Stół jest jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdego domu. Wybierając go, warto kierować się nie tylko designem mebla, ale i jego funkcjonalnością. Jaki kształt i wielkość powinien mieć idealny stół, z jakiego materiału powinien być wykonany i jak należy go ustawić? Sprawdźmy!
Dlaczego kuchnia wymaga stołu i krzeseł?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię lub salon bez stołu. To przy nim spożywamy codzienne posiłki, przyjmujemy gości, a niekiedy także pracujemy. Nieco trudniejsza może okazać się odpowiedź na pytanie, jaki wybrać stół do kuchni lub jadalni umiejscowionej między salonem a kuchnią. Jako że zwykle kupujemy go na lata, musi być wytrzymały, spełniać nasze potrzeby, a przy tym pasować do wystroju pomieszczenia.
Kształt i rozmiar – podstawowe kryteria doboru dobrego stołu do kuchni z salonem jadalnym
Wbrew pozorom dobór stołu do kuchni z salonem jadalnym nie zawsze jest oczywisty. Na początku warto zmierzyć miejsce, w którym zamierzamy postawić mebel – wielkość przestrzeni ma bowiem decydujący wpływ nie tylko na rozmiar stołu, ale też na jego kształt. Do wyboru mamy przede wszystkim:
- stoły okrągłe,
- stoły kwadratowe i prostokątne.
Stoły okrągłe najlepiej prezentują się we wnętrzach o większym metrażu. Dlaczego? Niezbyt dobrze wyglądają one ustawione pod ścianą, dlatego optymalnym dla nich miejscem jest centralna część pomieszczenia. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużą przestrzenią i zastanawiamy się, czy zakup okrągłego stołu będzie właściwą decyzją, warto pamiętać o jego niewątpliwej zalecie – każda z siedzących przy nim osób ma równie wygodne miejsce. Stoły do jadalni owalnedocenią również rodzice – przy małych dzieciach ich owalny kształt jest bezpieczniejszy.
Stoły do jadalni prostokątne i kwadratowe są bardziej uniwersalne. Pasują zarówno do mniejszych, jak i większych pomieszczeń, ponieważ tak samo dobrze prezentują się ustawione i pod ścianą, i w centrum danej przestrzeni. Mogą także pełnić więcej niż jedną funkcję – przy kwadratowym lub okrągłym stole możemy nie tylko swobodnie jeść, ale i pracować. Minusem tego rozwiązaniem może być jednak fakt, że przy większej liczbie gości osoby siedzące po przeciwległych stronach stołu mogą mieć kłopot z prowadzeniem swobodnej rozmowy.
Klasyczny stół rozkładany – idealny do każdego wnętrza
Stoły do jadalni rozkładane doskonale sprawdzają się zwłaszcza w niewielkich mieszkaniach oraz małych i wąskich kuchniach. Są też świetną propozycją dla osób, które stosunkowo rzadko przyjmują gości. Wystarczy złożyć stół, by na co dzień móc cieszyć się swobodą i wolną przestrzenią. Z kolei planując spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, można go łatwo i szybko rozłożyć, zapewniając w ten sposób komfortowe miejsce każdemu z zaproszonych.
Stół do kuchni i jadalni – z jakiego materiału powinien być wykonany?
Materiał, z jakiego został wykonany stół, ma ogromny wpływ nie tylko na jego wygląd, ale również na funkcjonalność. Przed wyborem określonego modelu warto zatem zastanowić się, jakie dokładnie będzie miał on przeznaczenie. Czy będziemy przy nim tylko jadać posiłki, a może niekiedy także przygotowywać? A może oprócz pełnienia podstawowej funkcji będzie nam też służyć jako biurko do pracy? Odpowiedzi na tych kilka prostych pytań pomogą nam podjąć decyzję, jaki rodzaj stołu będzie dla nas najlepszy. Do wyboru mamy między innymi:
- stoły z drewna,
- stoły z blatem laminowanym,
- stoły z blatem szklanym.
Stoły drewniane, za sprawą materiału wykorzystanego do ich produkcji, są niezwykle eleganckie, a przy tym wyróżniają się trwałością i solidnością. Szczególnie polecane są stoły z drewna dębowego, bukowego lub jesionowego. Wyjątkowość tego rodzaju stołów tkwi również w unikatowości samego materiału – nie ma dwóch takich samych kawałków drewna, więc wykonane z niego meble są niepowtarzalne.
Zaletą drewna jest także fakt, że mimo upływu czasu wciąż pięknie się prezentuje. Cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a te, które się pojawią, można stosunkowo łatwo usunąć. Meble drewniane można też poddawać renowacji, dzięki czemu powinny nam służyć przez wiele lat. Warto jednak mieć na uwadze, że wymagają właściwej i regularnej pielęgnacji przy użyciu dobrze dobranych do rodzaju drewna środków.
Stoły z blatem laminowanym wykonuje się z płyty wiórowej lub płyty MDF. Ich atutem jest niska waga – są znacznie lżejsze choćby od stołów drewnianych, dlatego można je bez większego problemu przesunąć czy przenieść w inne miejsce. Stoły z blatem laminowanym są również stosunkowo niedrogie, a ponadto łatwe do utrzymania w czystości.
Ciekawym wariantem są także stoły z blatem szklanym, które fantastycznie uzupełniają industrialne lub nowoczesne aranżacje. Szklany blat jest bardzo elegancki, a przy tym optycznie powiększa wnętrze, więc świetnie sprawdzi się w małych pomieszczeniach. Jego minusem jest jednak to, że wymaga sporo uwagi. Szkło łatwo się brudzi, a kurz, odcisk palca czy jakiekolwiek rysy są na nim szybko widoczne, więc trzeba systematycznie dbać o jego czystość.
Jak wybrać stół do liczby domowników i jak go odpowiednio ustawić?
Wybierając stół do kuchni i jadalni, musimy też pamiętać o zapewnieniu niezbędnej przestrzeni zarówno przy nim, jak i wokół niego. Minimalne odległości, jakie należy zachować, to:
- 70-80 cm wolnej przestrzeni od ściany,
- 60 cm długości i 40 cm szerokości blatu na każdą osobę,
- 20 cm odstępu między siedzącymi obok siebie osobami.
Optymalna wysokość stołu wynosi natomiast 74-76 cm.
Poszukując idealnego stołu do kuchni i jadalni, na początku warto określić własne oczekiwania, potrzeby oraz możliwości, jakie daje nam wnętrze. W ten sposób uda nam się znaleźć model, który sprawdzi się na co dzień i podczas wizyt rodziny czy przyjaciół, będzie wytrzymały i dopasowany do stylu, w jakim urządzone zostało pomieszczenie.