Blaty kuchenne - drewno, kamień czy kompozyt. Z czego wykonać blat aby służył na lata?
Blat i szafki kuchenne to te elementy wyposażenia kuchni, które tworzą jej styl i charakter, ale także decydują o funkcjonalności. Dlatego wybór blatu do zadanie kluczowe – i niełatwe. Przyjrzyjmy się bliżej różnym rodzajom blatów, aby wybrać ten właściwy.
Dobry blat kuchenny powinien nie tylko świetnie wyglądać, ale przede wszystkim doskonale spełniać swoją funkcję. Obecnie mamy do wyboru całą gamę materiałów, z których wykonywane są blaty. Który najlepiej będzie spełniał swoje zadania? I na jakie jeszcze aspekty trzeba zwrócić uwagę?
Jak dobrać wymiar blatu kuchennego
Zaleca się, aby blat kuchenny miał długość minimum 80 cm. Długość tę można oczywiście powiększyć, zwłaszcza jeśli na blacie znajduje się wiele sprzętów kuchennych. Wysokość blatu musi być odpowiednia do wzrostu użytkownika. Jeżeli w pozycji stojącej zegniemy rękę w łokciu i ustawimy ją tak, aby przedramię było równoległe do podłogi, wygodny blat znajdował się będzie 20 cm poniżej przedramienia. Obecnie za standardową wysokość blatu uznaje się ok. 90 cm. Jego głębokość zależy od naszych potrzeb i wielkości kuchni, ale jeśli pod spodem biegną przewody instalacji gazowej czy rury, powinna ona być większa niż 60 cm, aby móc to wszystko zgrabnie ukryć w szafkach.
Projekt domu parterowego Goliat II 143.92m
Blat kuchenny: drewno, kamień?
Drewno to klasyczny, naturalny materiał na blat kuchenny. Nadaje pomieszczeniu przytulności, jest łatwe w obróbce, pasuje do wielu stylizacji, jest także ciepłe w dotyku. Choć nie należy do materiałów najbardziej trwałych, jego odświeżanie, renowacja czy przeróbki nie są kosztowne. Blaty drewniane mają też wady, należą do nich: mała odporność na wysokie temperatury oraz podatność na zarysowania, pęknięcia, odkształcenia i odbarwienia. Aby nie uległ zniszczeniu pod wpływem wody, należy uważnie dobierać gatunek drewna – najlepiej sprawdzają się blaty tekowe, merbau oraz dębowe, które charakteryzują się niską kurczliwością. Lepiej sprawdzają się blaty klejone niż lita deska, gdyż są mniej podatne na odkształcenia.
Kamień to materiał zdecydowanie chłodniejszy – zarówno wizualnie, jak i w dotyku – niż drewno. Ma jednak ogromną przewagę w postaci trwałości i solidności. Poza tym blaty kamienne są odporne na działanie wysokich temperatur, nie mówiąc już o odkształceniach. Są też eleganckie – kamienne, szare blaty w kuchni wyglądają niezwykle estetycznie.
Jaki kamień wybrać na blat kuchenny?
Za najlepszy kamień na blat uważa się granit. Nie trzeba go impregnować, jest odporny na wszelkie zabrudzenia, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne – dosłownie na wszystko, co może się przydarzyć w kuchni. Niestety granit należy także do najdroższych materiałów. Blat można wykonać także z bazaltu lub porfiru. Pięknie prezentuje się blat z takich kamieni jak marmur czy trawertyn, które jednak wymagają zabezpieczenia przed plamami i wodą – bardzo łatwo ulegają zabrudzeniu.
Blat do kuchni z płytek ceramicznych
Blat wykonany z płytek ceramicznych może być bardzo ciekawym elementem wystroju kuchni. Zazwyczaj decydujemy się na ten sam rodzaj płytek, jakiego użyliśmy do wykończenia ścian. Na blat nadają się płytki gresowe, klinkier i terakota. Przed zakupem płytek zawsze należy sprawdzić ich odporność na zarysowania oraz wysokie temperatury. Płytki przyklejamy do płyty wiórowej, przy użyciu elastycznej zaprawy klejącej. Nie zapomnijmy o wodoodpornej fudze między płytkami.
Blaty kuchenne z konglomeratów
Konglomerat to tzw. kamień syntetyczny, który powstaje ze zmielonego kamienia naturalnego (granitu lub marmuru) zespojonego żywicą poliestrową. Konglomerat jest odporny na wilgoć i detergenty, dość łatwo jednak ulega zarysowaniu, uszkodzeniom, a w przypadku konglomeratu marmurowego – również ścieraniu. Zaletą konglomeratów jest natomiast możliwość wygodnego i bezspoinowego łączenia blatów ze sobą, a nawet wykonanie z konglomeratu zlewu i gładkie połączenie go z blatem. Znacznie odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne są blaty kompozytowe, wykonane ze zmielonego kwarcytu zespojonego żywicą akrylową. Blaty te są plastyczne – można nadać im nietypowe, ciekawe kształty i formy. Nie są odporne na temperatury powyżej 180°C.
Blaty kuchenne ze szkła czy laminowane?
Szklany blat jest trwały i efektowny, jednak jeśli ma być odporny na wysokie temperatury i zarysowania, należy wybrać taki, który jest wykonany ze szkła hartowanego. Jest ono wytrzymałe, ale lepiej nie wystawiać na próbę jego odporności mechanicznej – nie jest to kamień! Szkło może być przezroczyste lub matowe – w obu wersjach daje bardzo oryginalny, estetyczny efekt. Niestety cena blatu kuchennego ze szkła może być wyższa niż kamiennego.
Średnią półkę cenową reprezentują blaty metalowe – świetnie prezentujące się wśród stalowych sprzętów AGD, niezwykle higieniczne i łatwe do czyszczenia. Aby blat metalowy był trwały i odporny na zarysowania oraz korozję, należy wybrać wysokiej jakości materiał, taki jak stal kwasoodporna czy aluminium.
Laminat z kolei należy do najtańszych materiałów na blaty. Składa się z płyty wiórowej pokrytej kolejnymi warstwami tworzyw sztucznych zaimpregnowanych żywicą syntetyczną. Laminaty świetnie imitują materiały naturalne, takie jak drewno czy kamień, są twarde i jednocześnie łatwe w obróbce, montażu, proste w czyszczeniu, a przy tym odporne na chemikalia i plamy. Aby płyty nie chłonęły wilgoci, miejsca cięć należy zabezpieczyć listwą. Blat laminowany jest jednak znacznie mniej trwały niż kamienny i mniej odporny na zarysowania, w dodatku po pewnym czasie jego brzegi mogą się odkształcać. W przeciwieństwie do drewnianych nie nadaje się też do renowacji.
Wybór blatu kuchennego należy do najważniejszych decyzji podczas projektowania kuchni. Różne dostępne materiały pozwalają dziś wybrać blat, który zadowoli nas zarówno pod względem ceny, jak i jakości.