Kuchnia ze spiżarnią - czy tego pragnie idealna pani domu?
Tradycyjnie zakorzeniona
Zacznijmy od rozprawienia się z mitami na temat spiżarni i pozwólmy wyklarować się prawdziwym korzyściom, jakie dzięki niej uzyskujemy.
- Spiżarnia to więcej miejsca w kuchni. Stwierdzenie, że spiżarnia zwiększa przestrzeń przechowywania, jest niemal całkowicie błędne. W praktyce, w kuchni standardowej wielkości (8-15m2), ściana spiżarni jest stosunkowo krótka i przedzielenie jej dodatkowo drzwiami pozwoli co najwyżej na zamontowanie na niej obrazka. Zostajemy więc z podobną ilością miejsca na szafki, jednak ze sztywno wykreślonym podziałem i z potrzebą pozostawienia miejsca na otwarcie drzwi.
- Spiżarnia podnosi koszt budowy. Cena drzwi i konstrukcji ścianki działowej nie musi być wysoka, a alternatywne zagospodarowanie podobnej powierzchni zabudową kuchenną (zwykle wyższej jakości, niż miałoby to miejsce w spiżarni) potrafi osiągnąć niemal dowolną cenę. Wszystko zależy od naszych potrzeb, projektanta oraz umiejętności negocjacji… Przede wszystkim z samym sobą :)
- Spiżarnia służy do przechowywania żywności w specyficznych warunkach. Oczywiście, odpowiednia temperatura czy brak światła może korzystnie wpływać na przedłużenie pożądanego stanu naszych przetworów czy idealnej nieświeżości zalewy do ogórków. Ale jak dalej napiszemy, nie jest to jedyny argument za posiadaniem wydzielonego pomieszczenia na spiżarnię.
Dlaczego wybieramy kuchnię ze spiżarnią?
Niewątpliwym plusem, który możemy uzyskać jest . To miejsce, które o wiele więcej wybacza bałaganiarzom (co dotyczy wielu z nas!). Po prostu zamykamy nieporządek w innym pomieszczaniu, które jest do tego przystosowane. Ale nawet uporządkowanym taki sposób przechowywania pozwoli na większy komfort w docieraniu do wielu przeróżnych przetworów i maszyn kuchennych, które można w spiżarni poustawiać na otwartych szafkach i ogarnąć jednym spojrzeniem. Wystarczy otworzyć jedne drzwi, podczas gdy w szafkach mamy ich całe mrowie. Trochę mniejsze wrażenie robi też np. mop stojący w spiżarni, niż schowany za efektownym frontem kuchennym.
Na koniec zajmijmy się w końcu tym, co najważniejsze dla urodzonych z kucharską smykałką - pewne warunki przechowywania mogą zostać spełnione tylko w spiżarni. Mowa tu przede wszystkim o stabilnych warunkach cieplnych, świetlnych i stanie powietrza. Pomieszczenie jest z zasady bardziej odizolowane od warunków zewnętrznych (przede wszystkim światła). Jeśli projektant przypilnował dodatkowo, by nie znajdowało się ono w okolicy przewodów grzewczych czy kominka, to powinniśmy być w stanie uzyskać wewnątrz spiżarni temperaturę o kilka stopni niższą, niż w kuchni (latem nie będzie ona tak dynamicznie rosnąć pod wpływem światła).
Faktem jest również, że spiżarnia stanowi w pewnym sensie element prestiżowy. Kuchnia w nią wyposażona, podobnie jak kuchnia z wyspą, to coś czym można się pochwalić. Niby nie jest to najważniejszy powód, a jednak liczy się on przy podejmowaniu decyzji.
Przejrzysta i otwarta - kuchnia ze spiżarnią
Planowanie stref w kuchni Planując kuchnię, bierzemy pod uwagę funkcjonalne powiązania pomiędzy jej strefami. Te ostatnie odzwierciedlają najczęściej wykonywane w kuchni czynności (oczywiście związane z przygotowywaniem posiłków) Najpierw wyciągamy jedzenie z lodówki/szafek, część produktów od razu przygotowujemy, część z nich w trakcie tego procesu myjemy. Następnie przygotowujemy je do obróbki cieplnej - po tej czynności wędrują na talerze, do piekarnika bądź na płytę grzewczą/palnik. Ostatecznie układamy je w naczyniach i przygotowujemy do podania. Układ ten często nazywany jest “trójkątem kuchennym”, bądź ”L-kuchennym” - ze względu na fakt, że w małej kuchni najłatwiej uzyskać wygodne blaty wzdłuż dwóch ścian kuchni. Więcej o planowaniu przestrzeni roboczej w kuchni tutaj. |
Skoro więc posiadanie spiżarni nie jest droższe, a zapewnia tyle plusów, o co tyle szumu? Może jest to po prostu rozwiązanie optymalne? Wszystko zależy od naszych potrzeb – i od tego, co chcemy uzyskać.
Nie można już dłużej przemilczać wspomnianej wcześniej estetyki. Kuchnię otwartą i przestrzenną, zwłaszcza jeżeli jest dobrze doświetlona, po prostu łatwiej jest urządzić ładnie i harmonijnie. Nie trzeba niczego wciskać.
wiz. 2 Bagatela 4G bez spiżarni. Zwarta zabudowa kuchenna z lewej strony kuchni pozwala na dowolne umiejscowienie i wielkość piekarnika czy lodówki. Jednocześnie zapewnia porównywalną ilość przestrzeni magazynowej w porównaniu ze spiżarnią.
Werdykt
Poniżej kilka inspiracji, czym najczęściej zastępowana jest spiżarnia w domu:
szafy wnękowe - nie zapewniają funkcjonalności spiżarni, jednak zwykle pozwalają na tak elastyczną konfigurację półek, by zmieścić wszystko, czego potrzebujemy w sposób najbardziej optymalny; spiżarnia w garażu - jeżeli garaż jest przestronny lub nie przechowujemy w nim przesadnie wielu narzędzi, rowerów itd. - może on stanowić przestrzeń niemal równie dobrze przystosowaną do przechowywania długoterminowo jedzenia i przetworów, jak spiżarnia. Minusem jest oczywiście lokalizacja i… czystość. piwnica - najmniej dostępne z powyższych, jednak zapewnia najlepsze możliwości przechowywania; temperatura piwnicy jest zwykle idealna dla wszelkiego rodzaju przetworów, a także warzyw i owoców; |
Zapraszamy też do oglądania projektów domów z kuchnią otwartą z naszej kolekcji